Ce sunt bacteriile pentru fose și cum se folosesc

 
Conform standardelor moderne, o fosă septică este o structură în care apele uzate menajere sunt tratate prin decantare și descompunere biologică. Al doilea proces se desfășoară sub acțiunea bacteriilor. Prezența microorganismelor în acumulatorul septic accelerează descompunerea materiei organice reziduale. Astfel de microorganisme sunt prezente in mod natural in fecale, dar concentrația lor este insuficientă pentru prelucrarea accelerată a materiei organice. În plus, bacteriile naturale din rezervorul septic sunt distruse in urma folosirii dezinfectanților si detergenților care conțin clor. 

Pentru ca fosa dumneavoastră să funcționeze în condiții optime este necesară administrarea periodică de bacterii biologice. Sistemul digestiv al bacteriilor biologice procesează materia fecală, nămolul şi sedimentele grase, eliberând gaz şi compost (îngrăşământ). Bacteriile pentru fosele septice nu dăunează mediului. Cu ajutorul lor, nu numai că veți curăța rezervorul fosei, dar veți obține şi îngrășământ mineral pentru sol. De asemenea, preparatele biologice nu intră în contact cu elementele structurale ale fosei septice, astfel încât acestea nu afectează în niciun fel durabilitatea lor. 

Tipuri de bacterii pentru fosele septice

În procesul de descompunere a deșeurilor organice sunt implicate două tipuri de bacterii: aerobe și anaerobe. 

Bacteriile aerobe au nevoie de oxigen pentru a trăi și a se reproduce, ele neputand supraviețui fără o alimentare constantă cu aer. Acesta poate fi furnizat cu ajutorul unei pompe de aer. Dezintegrându-se sub acțiunea aerobilor, deșeurile organice eliberează dioxid de carbon și apă. Principalul avantaj al acestor bacterii este că oferă o curățare profundă a foselor septice fără formarea de sedimente solide. Preparatele pe bază de bacterii aerobe digeră până la 98% din incluziunile organice, aducând materia fecală la starea de apă pură și eliminând mirosul de canalizare aproape instant. Un alt avantaj al acestor bacterii este că ele descompun atât grăsimile, cât și celuloza (hârtia). 

Bacteriile anaerobe nu au nevoie de oxigen pentru a supraviețui. Pentru a obține energie, anaerobii descompun materia reziduală în compuși cu greutate moleculară mică (metan, hidrogen sulfurat și amine). Bacteriile anaerobe, care sunt mai simple în activitatea lor, nu necesită îngrijire specială. Ele funcționează în orice tip de fose. Într-o fosa cu bacterii anaerobe, procesele de descompunere sunt semnificativ accelerate. Astfel, suspensiile solide se așează pe fundul rezervorului, în timp ce mediul lichid este curățat de componenta organică. 

Pentru o curățare cât mai eficientă a fosei septice, este optim să folosiți un compus organic (bioactivator) ce conține ambele tipuri de bacterii: aerobe și anaerobe. 

Bioactivatorii sunt un cocktail medicinal din bacterii aerobe, anaerobe și enzime, ce acționeaza rapid și efficient având rezistență la substanțele chimice de uz casnic. Alte avantaje ale folosirii bioactivatorilor sunt : capacitatea de a procesa diverse substanțe organice, inclusiv hârtie, eliminarea mirosurilor neplăcute, dezinfecția și neutralizarea agenților patogeni. 

Reguli de utilizare a bacteriilor

Spre deosebire de substanțele chimice, folosite și în sistemele de canalizare autonome, microorganismele vii sunt pretențioase în ceea ce privește condițiile și modul de utilizare. Regulile de bază sunt de obicei rezumate pe eticheta produsului biologic cumpărat. Nu are sens să introduceți produsul biologic în toaletă dacă fosa septică a fost instalată de câteva zile. Așteptați până ce acumulează o cantitate minimă de materie.

Citiți vă rog articolul “Ghid de îngrijire și întreținere a foselor septice”.