Ghid de îngrijire și întreținere a foselor septice

Ghid de îngrijire și întreținere a foselor septice

Se recomandă respectarea anumitor reguli pentru funcționarea cat mai corectă și pe termen lung a fosei:


Pentru întreținere fosei se recomanda utilizarea produselor biologice care conțin bacterii și enzime anaerobe . Astfel, cel putin de două ori pe lună, se toarnă în vasul de toaletă o anumită cantitate de bioactivatori. Această măsură contribuie la descompunerea și eliminarea mai eficientă a particulelor solide și a compușilor grași, de asemenea, ajută la combaterea mirosurilor neplacute. Preparatele biologice încep să acționeze la câteva ore după introducere, sunt sigure pentru animale și oameni si nu afecteaza carcasa fosei. Datorită acțiunii bacteriilor, toate deșeurile sunt transformate într-un lichid dezinfectat, inodor.


Citiți vă rog articolul “Bioactivatori recomandati pentru tratarea fosei septice”


Este interzisă descărcarea în instalația septică a resturilor de constructii, substanțelor polimerice și nedegradabile (pungi si alte plastice), fluidelor tehnice si chimice (ulei, antigel, acid), rămășițelor de legume și fructe sau mucuri de tigara. Nu utilizați clor sau alți înălbitori. Fosele septice funcționează datorită activității vitale a bacteriilor care proceseaza deșeurile. Clorul afectează viața acestor bacterii. Moartea organismelor va face ca dispozitivul să se înfunde mai repede. Dacă dintr-un motiv oarecare a trebuit să utilizați substanțe care conțin clor, este necesară folosirea bioactivatorilor in urmatoarea zi. Ingrijirea adecvată este cheia unei durate de viață cat mai lungi de a fosei. 


Economisiți apa și monitorizați utilizarea acesteia. Scurgerea intr-un timp scurt a unei cantitati de apa ce depaseste capacitatea fosei poate duce la inundare. 


Evitați parcarea vehiculelor sau a oricarui utilaj cu un tonaj ridicat deasupra fosei sau a sistemului de drenaj.


Daca plantați copaci, asigurati-va ca acestia sunt la o distanta de cel putin 4m de fosa septică.


Unii utilizatori observă că desi respectă cu strictete normele de îngrijire și întreținere a fosei, totusi sistemul lor septic eșuează si nu functioneaza corespunzator. Acest lucru se datorează unei instalări incorecte a fosei. Prin urmare, nu ar trebui să efectuati singuri operatiunea de instalare, fără a avea abilitățile și cunoștințele necesare. Este de preferat sa apelati la meșteri specialisti, care au experienta si pregatirea adecvata.

Respectarea standardelor stabilite atat de producătorii de fose cat și de meșterii care efectueaza instalarea, garantează o lungă perioadă de utilizare, în regim de siguranță.