Reguli și sfaturi în montarea sistemului de drenaj

 

Sistemul de drenaj reprezintă cea de-a doua fază de epurare a apelor reziduale. Aici are loc un proces de descompunere biologică a substanțelor organice solubile în apă. Această descompunere se face până la compuși minerali aceștia fiind constituenți normali ai pământului. Un rol important în acest proces îl joacă bacteriile (bioactivatori ecologici). Apele reziduale deversate se scurg pe rând prin diverse straturi ale solului pentru a pătrunde - în faza finală a procesului de epurare - în apele freatice ale solului sub formă de elemente curate.


Lichidul tratat de fosa septică are un grad de poluare admis de Normele Europene în vigoare și se deversează în sol prin sistemul de drenaj. Exemplu: la realizarea sistemului de drenaj pentru fosa septică ecologica cu 3 compartimente,  s-au instalat 40 ml tub dren Ø 110 perforat la 360 grade. Tubul a fost învelit în material geotextil pentru a preveni colmatarea tubului (vezi imaginea 2). Spațiul din jurul tubului a fost umplut cu piatră spartă și nisip pentru a spori drenarea apei în sol.



Condiții de bază pentru realizarea sistemului de drenaj


• dimensiunea câmpului de drenaj, lungimea și numărul de șanțuri depind de volumul fosei septice și de caracteristicile stratului de sol. Dacă solul este nisipos, apa este absorbita mai usor, astfel un metru de țeavă poate fi "încărcat" cu 30 litri de apă uzată pe zi. Solul argilos absoarbe mai puțină apă, astfel încât conducta de drenaj va fi mai lunga.


• drenajul se executa la cel putin 1 metru adancime fata de de cota 0 a solului, si cel putin 2 metri deasupra panzei freatice ;


• se va pastra o distanta minima de 10 de metri pe orizontala fata de orice sursa de apa potabila;


• panta campului de drenaj trebuie sa fie mai mare de 1:100 si nu trebuie sa se gaseasca int-o arie susceptibila de alunecari;


• orificiile de evacuare ale conductei de drenaj trebuiesc orientate in jos;


• teava de drenaj poate sa aiba o lungime de maxim 20 de metri iar distanta dintre santurile de drenaj (in cazul in care sunt mai multe) trebuie sa fie de minim 2 metri.